Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Uhićen hrvatski državljanin zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti

Nakon dovršenih višemjesečnih zajedničkih izvida Ravnateljstva policije, Porezne uprave i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu uhićen je hrvatski državljanin (1972.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona koji će, nakon provedenih dokaznih radnji, uz kaznenu prijavu biti doveden pritvorskom nadzorniku. (16. 4. 2014.)

Ujedno, rezultati provedenih izvida ukazuju da postoje osnove sumnje da je drugi hrvatski državljanin (1959.) počinio  kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona/97 u svezi članka  38. Kaznenog zakona/97.
Postoje osnove sumnje da je uhićenik, od početka 2005. do sredine 2007. u Zagrebu, kao direktor jednog trgovačkog društva iz Zagreba, nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa tog društva na žiro-račune više drugih trgovačkih društava, koja društva su trgovačkom društvu uhićenika, prema prethodnom dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.
Ujedno, postoje osnove sumnje da je uhićeniku u tome pomagao drugoprijavljeni, na način da je pronalazio odgovorne osobama raznih trgovačkih društava i s njima dogovarao da trgovačkom društvu uhićenika izdaju  račune za neobavljene usluge. Nakon što bi plaćanje bilo izvršeno, po nalogu drugoprijavljenog, odgovorne osobe tih društava podizale bi novčana sredstva i predavali mu ih, a drugoprijavljeni ih je predavao uhićeniku. 
Na opisani način uhićenik si je pribavio imovinsku dobit u iznosu od najmanje 3.244.121,73 kn, za koji je oštetio trgovačko društvo u kojem je odgovorna osoba.