Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Usvojen tužbeni zahtjev državnog odvjetništva

Trgovački sud u Zagrebu je 4. lipnja 2014. donio presudu kojom je usvojio tužbeni zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i naložio Građanskom nogometnom klubu Dinamo iz Zagreba isplatu iznosa u visini 380.220,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama od 11. veljače 2012. (10. 6. 2014.)

Naime, prilikom osiguranja nogometne utakmice između Dinama i Hajduka 1. svibnja 2010. je zbog nasilja veće grupe gledatelja došlo do teške ozljede policijskog službenika. Republika Hrvatska mu je, kao poslodavac ozlijeđenog policijskog službenika, isplatila naknadu štete  kao ozljedu na radu.
Zastupajući Republiku Hrvatsku u regresnom postupku, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je dokazalo da je Građanski nogometni klub Dinamo kao organizator okupljanja većeg broja ljudi bio dužan poduzeti mjere za zaštitu gledatelja i svih sudionika organiziranog okupljanja te da je propust organizatora u uzročno-posljedičnoj vezi sa štetom koja je nastala ozlijeđenom policijskom službeniku.
Ova je presuda značajna kako zbog učinkovite zaštite imovine i imovinskih prava Republike Hrvatske tako i zbog prevencijskog djelovanja na organizatore prilikom organiziranja masovnih okupljanja.