Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvu u Rijeci
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvu u Rijeci je, nakon provedene istrage, podnijelo Županijskom sudu u Rijeci optužnicu protiv trojice državljana Srbije (1948., 1964. i 1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva opisan u čl. 120. st. 1. OKZ-a RH u vezi čl. 28. st. 2. tog Zakona, kažnjivo po čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (3. 1. 2018.)
Trojicu okrivljenika se tereti da su od 13. do 17. listopada 1991. u Ličkom Osiku (tada preimenovan u Teslingrad), Širokoj Kuli i okolici, obnašajući dužnost zapovjednika Teritorijalne obrane Teslingrad te dužnosti komandira i zamjenika komandira Odjeljenja milicije Teslingrad na teritoriju tada proglašene tzv. SAO Krajine, počinili navedeno kazneno djelo.
Tereti ih se da, s obzirom na zapovjedne dužnosti i zaduženi za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti građanskih osoba tijekom oružanih sukoba, iako su znali, da pripadnici njihovih postrojbi ubijaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti, nisu poduzeli ništa da se nezakonita postupanja spriječe i suzbiju te da se počinitelji ubojstava otkriju i kazne, nego su dopustili da njima podređeni nastave s takvim radnjama pristajući na posljedice njihovih protupravnih radnji. Tako su neutvrđeni pripadnici TO Teslingrad i OM Teslingrad u navedenom razdoblju hicima iz vatrenog oružja usmrtili 22-oje civila na različitim lokacijama u Širokoj Kuli te Bukovcu Perušićkom.