Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je, nakon dovršene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1984. i 1958.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1 i 2. Kaznenog zakona. (11. 9. 2018.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su zajedno, od 19. srpnja 2011. do 31. ožujka 2012. u Zagrebu, prvookrivljenik kao direktor trgovačkog društva iz Zagreba, te drugookrivljenik kao nositelj poslovnih aktivnosti društva i osoba koja je imala mogućnost raspolaganja novčanim sredstvima društva, počinili navedeno kazneno djelo.
Tereti ih se da su, iako dužni na temelju članka 430. u vezi članka 252. stavka 1. Zakona o trgovačkim društvima postupati u skladu s načelom urednog i savjesnog gospodarstvenika i skrbiti o imovinskim interesima društva, postupali protivno navedenom načelu, u namjeri stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti na štetu navedenog trgovačkog društva. Prvookrivljenika se tereti da je otvorio žiro-račun tog društva kod poslovne banke s kojeg su putem bankomata u 254 navrata podigli ukupno 1.024.391,37 kuna koji nisu utrošili u poslovne svrhe već su ga zadržali za sebe, oštetivši trgovačko društvo iz Zagreba za navedeni iznos.