Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv 54-godišnjaka zbog zlouporaba položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je nakon dovršene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Bjelovaru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog počinjenja tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona. (19. 11. 2013.)
Optužnicom mu se stavlja na teret da je od 2006. do 2007. godine kao direktor trgovačkog društva iz Orahovice; u cilju da stekne veliku nepripadnu imovinsku korist; osigurao i organizirao da njegov kredit u banci koji je podigao kao fizička osoba u iznosu od oko 14,800.000,00 kuna banci vrati trgovačko društvo, što je ono i učinilo, pa je u iznosu vraćenog kredita stekao protupravnu imovinsku korist, a trgovačko društvo je oštećeno za navedeni iznos.
Također mu se stavlja na teret da je od 2008. do 2010. godine kao direktor trgovačkog društva iz Orahovice; u cilju da trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, kojemu je osnivač i direktor, stekne nepripadnu imovinsku korist; kao direktor oba društva sklopio ugovor o zajmu po kojem društvo iz Orahovice društvu iz Zagreba daje zajam od 4,300.000,00 kuna, znajući da zajam neće biti vraćen, pa je društvo iz Orahovice dalo pozajmicu društvu iz Zagreba koje ga nije vratilo niti u ugovorenom roku niti do danas čime je društvu iz Zagreba pribavljena nepripadna korist u iznosu od 4,300.000,00 kuna za koji iznos je oštećeno trgovačko društvo iz Orahovice.
Ujedno, tereti ga se da je tijekom 2007. do 2009. godine kao direktor trgovačkog društva iz Orahovice; u cilju da trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu čiji je osnivač i direktor pribavi veliku nepripadnu imovinsku korist; kao direktor oba društva sklopio ugovor o savjetovanju, po kojem trgovačko društvo iz Zagreba pruža za ugovorenu novčanu naknadu savjetodavne usluge trgovačkom društvu iz Orahovice temeljem čega je društvo iz Orahovice za tako ugovorene, a u stvarnosti neobavljene usluge savjetovanja platilo oko 2,200.000,00 kuna oštetivši za taj iznos trgovačko društvo iz Orahovice.