Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog zlouporaba položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1938. i 1962.) zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. i 3. Kaznenog zakona. (19. 12. 2013.)

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Garešnice u lipnju 2003. godine; s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i drugookrivljenika; s jednim međunarodnim klubom u Zagrebu zaključio ugovor o donaciji temeljem kojega je njegovo društvo tom klubu uplatilo iznos od 80.000,00 kuna iz kojeg je taj klub za obojicu okrivljenika platio putovanje u inozemstvo. Prvookrivljenik je naložio računovodstvu svog društva da na račun inozemne farme, na kojoj su bili u lovu, uplati račun u iznosu od 11.760,00 eura koji je ta farma ispostavila za njihov boravak i lov, a po plaćanju društva iz Garešnice prvoookrivljenik si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 152.256,53 kuna.
Ujedno, tereti ga se da je kao direktor trgovačkog društva iz Garešnice; s ciljem da drugom pribavi protupravnu imovinsku korist; s dvjema osobama u ime svog trgovačkog društva zaključio fiktivne ugovore o radu temeljem kojih im je to trgovačkog društvo od prosinca 2007. godine do lipnja 2012. godine isplaćivalo plaće i troškove putovanja, iako te osobe nikada nisu radile za to društvo, čime im je isplaćeno ukupno 402.132,25 kune na štetu trgovačkog društva. Tereti ga se da je u istom svojstvu tijekom 2008. godine; s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi drugome; u ime tog društva zaključivao ili odobravao plaćanja polica kasko osiguranja za osobna vozila u vlasništvu članova svoje obitelji čime je oštetio svoje društvo za 24.761,97 kune, te da je zaključio ugovor o radu s jednom osobom s kojom je unaprijed dogovorio da neće raditi u tom društvu već na njegovom privatnom imanju pa je temeljem zaključenog ugovora o radu njegovo društvo toj osobi od 1. prosinca 2008. do lipnja 2012. na ime plaće i troškova putovanja isplatilo iznos od 236.238,07 kune na štetu trgovačkog društva iz Garešnice.
Prvookrivljenika se tereti da je od drugookrivljenog direktora trgovačkog društva iz Kaniške Ive zatražio da u ime tog trgovačkog društva zaključi ugovor o radu s jednom osobom kojoj će to društvo isplaćivati mjesečne plaće, no osoba će raditi na njegovom privatnom imanju, što je drugookrivljenik prihvatio i zaključio ugovor o radu temeljem kojega je društvo iz Kaniške Ive od listopada 2008. godine do studenog 2012. toj osobi isplatilo ukupno 129.249,70 kune na ime plaće, a na teret društva iz Kaniške Ive, te je prvookrivljeniku pribavljena protupravna imovinska korist u navedenom iznosu.