Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 25-godišnjaka, 55-godišnjakinje i 30-godišnjaka zbog trgovanja ljudima

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je 29. lipnja 2019., na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje stranaca sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj (1994., 1964. i 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanje ljudima iz članka 106. stavka 3. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona i dr. (1. 7. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su, nakon što je u rujnu 2017. godine prvookrivljenik upoznao žrtvu (2001.), u namjeri da ju iskoriste za činjenje kaznenih djela i prekršaja, prvookrivljenik joj predložio da dođe živjeti kod njih, pa kad je žrtva, koja je bila u dobi djeteta, pristala; zajednički i dogovorno s drugookrivljenicom i trećeokrivljenikom; od rujna 2017. pa do 18. lipnja 2019. zahtijevali od žrtve da odlazi u trgovine te da bez plaćanja iznosi proizvode, a kad bi ona odbila, fizički su je kažnjavali tako da je žrtva, u strahu za vlastiti život, pristajala odlaziti u trgovine i s polica, bez plaćanja, uzimati proizvode te ih predavala prvookrivljeniku koji bi ih prodavao, a novac bi zadržavao za sebe. Osim toga, osnovano se sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenica tražili od žrtve da prosi i da sav novac predaje njima, pa su je tako u više navrata odvozili u drugo mjesto gdje je, po njihovom nalogu, prosila i dobiveni novac predavala prvookrivljeniku, a kad to više nije mogla trpjeti pokušala je samoubojstvo. Kad se oporavila, okrivljenici su ponovno od nje tražili da ide krasti, čemu se ona suprotstavila, zbog čega su je okrivljenici počeli tući, pa je žrtva, kako više ne bi trpjela fizičko zlostavljanje pokušala samoubojstvo, zbog čega je hospitalizirana.
Osnovano se sumnja i da je prvookrivljenik točno neutvrđenog dana, od 18. lipnja 2019. do 27. lipnja 2019., tijekom boravka žrtve u bolnici, u namjeri da ju ustraši, prijetio joj smrću njenih roditelja, ukoliko bilo što kaže policiji.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru stavilo je sucu istrage Županijskog suda u Bjelovaru prijedlog da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje su upućivale na opasnost da će osumnjičenici pobjeći, da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, kao i da će ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točke 1., 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Sudac istrage je, nakon održanog nejavnog usmenog ročišta, donio rješenje kojim je okrivljenicima odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavka 1. točke 2. Zakona o kaznenom postupku.