Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Bjelovaru optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1985. i 1970.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. i 1. Kaznenog zakona odnosno poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u vezi s čl. 37. KZ-a. (4. 12. 2015.)
Optužnicom im se stavlja na teret da je početkom 2013. godine u Bjelovaru; s ciljem stjecanja nepripadne materijalne dobiti; drugookrivljenik zatražio od prvookrivljenika da na svoje ime osnuje trgovačko društvo koje će se baviti kupoprodajom metalnog otpada a za to će društvo poslove sklapati drugookrivljenik. Drugookrivljenika se tereti da je zatražio od prvookrivljenika da po obavljenim plaćanjima prodanog metalnog otpada s računa društva podiže novac te mu ga predaje na što je prvookrivljenik pristao odnosno, osnovao je trgovačko društvo sa sjedištem u Bjelovaru, s čijeg je računa kao direktor i odgovorna osoba, u više navrata podizao gotov novac na ime navodne isplate materijalnih troškova.  
Dio tako podignutog novca, u ukupnom iznosu od 596.000,00 kuna, prvookrivljenik nije trošio u poslovne svrhe, već je predao drugookrivljeniku pribavivši mu time nepripadnu materijalnu dobit u navedenom iznosu, na štetu trgovačkog društva kojem je bio direktor.