Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 56-godišnjaka i 42-godišnjaka zbog razbojništva u pokušaju te protiv 55-godišnjaka i 39-godišnjaka zbog poticanja na razbojništvo

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je 21. lipnja 2019., na temelju kaznene prijave Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1963. i 1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavka 2. u vezi stavka 1. i članka 34. Kaznenog zakona te protiv dvojice hrvatskih državljana (1964. i 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na razbojništvo iz članka 230. stavka 2. u vezi stavka 1. i članka 37. KZ-a. (24. 6. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su 20. lipnja 2019. tijekom noći u Čazmi, zajednički i dogovorno, u namjeri da se nepripadno okoriste novcem, nakon što je prethodno četvrtookrivljenik (1980.) dao trećeokrivljeniku (1964.) informacije o većoj količini novca koja se nalazi u metalnom sefu u jednoj kući u Čazmi, kao i o članovima obitelji koji žive u kućanstvu te informacije o trenutnom izbivanju dijela članova obitelji iz obiteljske kuće, a te je informacije trećeokrivljenik prenio prvookrivljeniku (1963.). Osnovano se sumnja da su potom prvookrivljenik i drugookrivljenik (1977.) došli osobnim automobilom, na koji su stavili nepripadajuće registarske oznake, do blizine kuće žrtve te se pješice uputili prema kući, noseći sa sobom alat potreban za nasilan ulazak u kuću, nož, vatreno oružje i druge predmete za savladavanje otpora ukućana, u cilju da uđu u kuću te da uz prijetnje i uporabu oružja i opasnog oruđa prisile vlasnika kuće da im otvori metalni sef kako bi došli do novca u njemu, a koji bi, prema ranije stvorenom dogovoru, podijelili s trećeokrivljenikom i četvrtookrivljenikom. Međutim, kako su ih policijski službenici uočili i uhitili tako okrivljenici nisu uspjeli u dovršenju kaznenog djela.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru stavilo je sucu istrage Županijskog suda u Bjelovaru prijedlog da se protiv prvookrivljenog, drugookrivljenog i četvrtookrivljenog odredi istražni zatvor i to po zakonskoj osnovi koja se temelji na odredbi članka 123. stavka 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, budući da su po ocijeni državnog odvjetništva postojale osobite okolnosti koje su upućivale na opasnost da će okrivljenici boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke te da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenici dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu, kojim prijete.
Sudac istrage je, nakon održanog nejavnog usmenog ročišta, donio rješenje kojim je prvookrivljenom i drugookrivljenom odredio primjenu mjera opreza, i to zabranu napuštanja mjesta boravišta na način da se ne smiju udaljavati izvan granica mjesta u kojem žive te obvezu redovitog javljanja službenoj osobi u nadležnoj Policijskoj postaji, dok je protiv četvrtookrivljenog odredio istražni zatvor po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavka 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku.
Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru izjavit će žalbu protiv rješenja suca istrage o određivanju mjera opreza.