Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 52-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 52-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. Kaznenog zakona i kazneno djelo krivotvorenja službene isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (24. 11. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je 52-godišnjak od listopada 2009. do kraja lipnja 2014. godine kao izvanredni i redovni profesor, dekan jednog fakulteta u Osijeku te voditelj jedne katedre, od asistenata na toj katedri tražio da odražavaju predavanja, a da popisne liste studenata nazočnih na tim predavanjima predaju njemu, što su oni i učinili. Osnovano se sumnja da je nakon toga u evidenciji o održanoj nastavi takve liste sa predavanja pripisivao sebi, a službi financija je nalagao isplate naknada za održana predavanja u svoju korist iako ih on nije održao već su to po njegovom zahtjevu učinili asistenti, čime si je pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 104.800,00 kuna.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da je od listopada 2011. do veljače 2012. godine kao dekan tog fakulteta; ovlašten za ovjeravanje putnih naloga i davanja naloga za isplatu naknada za službena putovanja; u nakani da se protupravno okoristi u putnim nalozima neistinito naveo da je obavio službena putovanja u Zagreb iako ih u stvarnosti nije obavio. Takve je naloge ovjeravao svojim potpisom i naložio računovodstvu isplatu čime si je pribavio korist od najmanje 1.900,00 kuna.