Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika zbog pokušaja razbojništva i poticanja na razbojništvo

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je, nakon provedene istrage tijekom koje su provedena potrebna vještačenja te ispitano više svjedoka, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1963. i 1977.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine razbojništvom u pokušaju iz članka 230. stavka 2. i 1. u vezi članka 34. Kaznenog zakona, te protiv dvojice hrvatskih državljana (1964. i 1980.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine poticanjem na razbojništvo iz članka 230. stavku 2. i 1. u vezi članka 37. KZ-a . (31. 10. 2019.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 20. lipnja 2019. oko 01,00 sati u Čazmi; zajednički i dogovorno, u namjeri da se nepripadno okoriste novcem; počinili navedena kaznena djela. Četvrtookrivljenika se tereti da je prethodno dao trećeokrivljeniku informacije o većoj količini novca koja se nalazi u metalnom sefu osiguranom šifrom u jednoj kući u Čazmi, kao i o članovima obitelji koji žive u obiteljskoj kući, rasporedu prostorija unutar obiteljske kuće, navikama vlasnika kuće i članova njegove obitelji te informacije o trenutnom izbivanju članova obitelji iz obiteljske kuće, koje je trećeookrivljenik, tereti ga se, prenio prvookrivljeniku. Prvookrivljenika i drugookrivljenika se tereti da su došli osobnim automobilom, a na koji su prethodno stavili nepripadajuće registarske oznake, u Čazmu te parkirali osobni automobil, a potom ponijeli aluminijske ljestve i torbu u koju su stavili nož, vatreno oružje i druge predmete pogodne za nasilan ulazak u kuću i savladavanje otpora ukućana. Tereti ih se da su krenuli prema kući u cilju da uz pomoć ljestava i podesnih stvari uđu u kuću u kojoj su bili vlasnik kuće i dva člana njegove obitelji te su, tereti ih se, uz prijetnje, fizičku snagu i uporabu noža, pištolja i raspršivača s nadražujućom tvari prema njima, a potom prisilili vlasnika kuće da otvori metalni sef kako bi došli do novca u njemu, a koji novac bi, prema ranije stvorenom dogovoru, podijelili s trećeokrivljenikom i četvrtookrivljenikom. Okrivljenici su uočeni te su ih uhitili policijski službenici, čime nisu uspjeli u dovršenju kaznenog djela.
Budući da se prvookrivljenik, drugookrivljenik i četvrtookrivljenik nalaze u istražnom zatvoru, Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru predložilo je u optužnici da im se produlji istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenici boravkom na slobodi nastaviti s činjenjem kaznenih djela, odnosno da bi pokušali dovršiti inkriminirano kazneno djelo (članak 123. stavka 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).