Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podnijet istražni zahtjev protiv 58-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je podnijelo istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1952.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl.122. OKZ-a RH. (5. 11. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je 58-godišnjak kao predsjednik Regionalnog kriznog štaba za Bilogorsko-podravsku regiju, 29. rujna 1991. u Bjelovaru; nakon ulaska hrvatskih vojno-redarstvenih snaga u Vojarnu "Božidar Adžija" na Vojnoviću u kojoj se predalo 60-tak oficira i 150 redovnih vojnika JNA; razoružanih i postrojenih na poligonu unutar Vojarne te obučenih samo u potkošulje i hlače, izdvojio iz grupe prozivanjem trojicu zarobljenika K. R., V. M. i J. D. Osnovano se sumnja da je 58-godišnjak zapovjedio grupi od više naoružanih za sada nepoznatih pripadnika hrvatskih vojno-redarstvenih snaga, protivno čl. 3. Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, da ih odvedu desetak metara dalje i liše života, što su oni i učinili pucnjevima iz vatrenog oružja.
U istražnom je zahtjevu predloženo da se protiv osumnjičenika odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. točka 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku.