Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv 52-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. Kaznenog zakona i kazneno djelo krivotvorenja službene isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ-a. (30. 12. 2015.)
Optužnicom mu se stavlja na teret da je od listopada 2009. do kraja lipnja 2014. godine kao izvanredni i redovni profesor, dekan jednog fakulteta u Osijeku te voditelj jedne katedre, od asistenata na toj katedri tražio da odražavaju predavanja, a da popisne liste studenata nazočnih na tim predavanjima predaju njemu, što su oni i učinili. Okrivljenika se tereti da je nakon toga u evidenciji o održanoj nastavi takve liste s predavanja pripisivao sebi, a službi financija nalagao isplate naknada za održana predavanja u svoju korist iako ih on nije održao već su to po njegovom zahtjevu učinili asistenti. Opisanim djelima si je pribavio nepripadajuću imovinsku korist od 95.800,00 kuna.
Tereti ga se i da je od listopada 2011. do veljače 2012. godine kao dekan tog fakulteta, ovlašten za ovjeravanje putnih naloga i davanja naloga za isplatu naknada za službena putovanja; u nakani da se protupravno okoristi; u putnim nalozima neistinito naveo da je obavio službena putovanja u Zagreb, iako ih u stvarnosti nije obavio, te je takve naloge ovjeravao svojim potpisom i naložio računovodstvu isplatu čime si je pribavio korist od najmanje 1.950,00 kuna.