Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Završio stručni skup državnoodvjetničkih dužnosnika iz kaznenih odjela

Svijest o tome da državnoodvjetnički dužnosnici obnašaju javnu funkciju mora pratiti naše postupanje u konkretnom spisu. Mi moramo biti svjesni svoje društvene uloge te socijalno i društveno osjetljivi, ali nikad nauštrb postupanja u skladu sa Ustavom, zakonima i pravilima struke, istaknuo je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić u zaključcima na kraju drugog dana Stručnog skupa Državnog odvjetništva Republike Hrvatske namijenjenog državnoodvjetničkim dužnosnicima iz kaznenih odjela. (12. 11. 2019.)

Upravo su o tome, o postupanju po odredbama brojnih zakona koje državna odvjetništva primjenjuju u svom radu, raspravljali državnoodvjetnički dužnosnici iz kaznenih odjela u protekla dva dana. Drugog dana održana su gostujuća predavanja stručnjaka iz institucija čije je postupanje u svezi s radom državnih odvjetništava: INsig2, Državni inspektorat Republike Hrvatske, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" i Ustavni sud Republike Hrvatske.
Sudionici skupa upoznati su novinama iz područja digitalne forenzike (blockchain i kriptovalute) te pribavljanju, mogućnosti zamrzavanja i oduzimanja imovinske koristi pribavljane u kriptovalutama, s djelokrugom Državnog inspektorata odnosno funkciji istog u otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela protiv okoliša. Predstavljene su i novine iz područja elektroničkog nadzora i njegova najavljena implementacija u Hrvatskoj te se govorilo o mogućnostima vještačenja u kaznenim postupcima, kao i o novijoj praksi  Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske u kaznenim predmetima.

DORH_Poreč_08.jpg

DORH_Poreč_07.jpg