Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Dopuna priopćenja od 3. listopada 2013.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je izdao europski uhidbeni nalog (EUN) radi potraživanja osumnjičenog Z. T. H. na hrvatskom i engleskom jeziku i dostavio ga Ministarstvu javne uprave i pravosuđa Mađarske. (4. 10. 2013.)
USKOK je EUN izravno uputio Ministarstvu javne uprave i pravosuđa Mađarske, kao nadležnom mađarskom tijelu za zaprimanje EUN-a na hrvatskom i engleskom jeziku. Dostava je obavljena putem dostavne službe DHL-a. EUN je preveden na engleski jezik budući da je Mađarska dala izjavu da će primati EUN sastavljen na engleskom jeziku izdan od države koja prihvaća primitak EUN-a na engleskom jeziku.
USKOK raspolaže potvrdom o predaji ove pošiljke DHL-u, kao i izvješćem o uručenju ove pošiljke Ministarstvu javne uprave i pravosuđa Mađarske. U ime primatelja ovu pošiljku zaprimila je osoba potpisom "Matyas" u 12:33 sati  3. listopada 2013.
Međutim, USKOK je istodobno nacionalnom S.I.Re.N.E. uredu pri Ministarstvu unutarnjih poslova – Interpol dostavio nalog radi izdavanja upozorenja glede potraživanja osumnjičenog Z. T. H., a radi izvršavanja europskog uhidbenog nalog (EUN). U svrhu odašiljanja navedenog upozorenja USKOK je dostavio EUN sastavljen na hrvatskom jeziku kako je to uobičajeno, budući da se upozorenje odnosi na sve države članice EU-a. To upozorenje također sadržajno predstavlja europski uhidbeni nalog.
Kod takvog stanja stvari očito je da je dopis mađarskog ministarstva javne uprave i pravosuđa, koji je zaprimljen u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske 3. listopada 2013. u 11:55 sati; a u kojem se navodi da je EUN objavljen samo na hrvatskom jeziku te zahtijeva i prijevod na mađarski jezik; preuranjen te je rezultat saznanja do kojih su došli samo temeljem EUN objavljenog u Informacijskom sustavu Interpola, a ne na temelju neposredno im dostavljenog EUN-a na hrvatskom i engleskom jeziku.