Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Mišljenje Etičkog povjerenstva nema nikakve veze sa oglasom za slobodna mjesta zamjenika

Mišljenje Etičkog povjerenstva koje je zatražila Glavna državna odvjetnica sredinom lipnja 2020. godine, ali i jedna politička stranka, uslijedilo je nakon opravdanih pitanja u javnosti o etičkoj dvojbenosti članstva u udruzi, kad već takvo članstvo nije propisano ni u zakonu ni u obvezi navođenja u tadašnjoj imovinskoj kartici. To mišljenje ne predstavlja nikakav ni pritisak ni ucjenu na bivšeg Glavnog državnog odvjetnika, a ponajmanje nije prijetnja izbacivanjem njega iz DORH-a u zamjenu za podršku u određenom imenovanju. (4. prosinac 2020.)

Niti je Glavna državna odvjetnica "započela rat" niti je "počela demonstrirati silu protiv svojih zamjenika", a prenošenje priča iz pravosudnih izvora i njihovo objavljivanje pod riječju "tobože" ukazuje na kako se niske novinarske razine spustio navedeni tjednik.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske poziva pravosudne izvore da svoje priče i zaključke potkrijepe dokazima, i to ne polovičnim kao što su to do sada činili, već da iznesu tjedniku cjelovitu priču ili cjeloviti spis određenog predmeta, a da zaključivanje prepuste javnosti. Riječi u tekstu  objavljenom u tjedniku "tobože", "vjerojatno", "pozadina" priče, "bi moglo", "moguće", "po svemu sudeći" ….. samo dokazuju manjak dokaza u tekstu, a više nagađanja i spekulacija.

Kakvo će mišljenje Kolegij državnog odvjetništva Republike Hrvatske dati vezano za prijavljene kandidate na javno objavljeni oglas (ne radi se ni o kakvom internom postupku imenovanja novih zamjenika!) i kako će jedanaest članova Državnoodvjetničkog vijeća glasati (nakon što provedu zakonom propisani postupak) preuranjeno je, a ponajviše neprimjereno iznositi jer članovi, kako Kolegija tako i Vijeća, nisu osobe bez vlastitog razuma i profesionalnog iskustva te bez integriteta (navod iz teksta u tjedniku: "kakav profil ljudi uopće radi u DORH-u, na koji su način došli na te pozicije i čije interese štite").

Žalosno je samo da su izvori informacija iz pravosudnih krugova u stanju "bavljenje samim sobom" i "unutrašnje sukobe" staviti na dnevni red jednog tjednika, a nisu bili u stanju riješiti određena pitanja u vrijeme kada su za to imali priliku i ovlasti ili vremensku aktualnost, a sada ukazuju na problem moguće veće plaće ako određena osoba bude imenovana na određenu dužnost.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ukazuje da ni jedan od pravosudnih izvora informacija navedenog tjednika nije podnio kaznenu prijavu protiv dužnosnice koja se kao kandidatkinja javila na spomenuti oglas. 

Zaključno, kako nema pravomoćne presude protiv te dužnosnice, te posebice imajući na umu Ustavom propisanu presumpciju nevinosti, o imenovanju će zadnju riječ imati Državnoodvjetničko vijeće, odnosno sud ako se dužnosnica odluči na korak tužbe.