Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Potpisan Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva u kaznenim stvarima

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek i glavni ravnatelj policije Nikola Milina potpisali su Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva u kaznenim stvarima radi daljnjeg unaprjeđenja suradnje u cilju učinkovite primjene Zakona o kaznenom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu, Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. (10. 2. 2021.)

Protokolom se uređuje zajednički rad državnog odvjetništva i policije u kaznenim predmetima tijekom prethodnog postupka, odnosno izvida i istraživanja, te za vrijeme provođenja dokaznih radnji, tijekom istrage i sve do završetka kaznenog postupka, a u cilju učinkovitog otkrivanja i kaznenog progona počinitelja kaznenih djela, ostvarivanja prava oštećenika i zaštite žrtava kaznenih djela, kao i provođenja postupaka vezanih uz međunarodnu suradnju.
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek naglasila je kako su državno odvjetništvo i policija dobili još jedan dobar i nužan alat za rad policije i državnog odvjetništva koji će im omogućiti da još uspješnije izvršavaju svoje zadaće, a time se u konačnici utječe na percepciju javnosti i jačanje povjerenja u policiju i državno odvjetništvo. Dodala je kako u mnogim predmetima upravo o zajedničkom radu ovisi rezultat, konačni ishod i njegova kvaliteta, a ovaj Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva je potpisan s ciljem učinkovitije primjene navedenih zakona i što kvalitetnije i uspješnije komunikacije i suradnje.
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina smatra kako novi Protokol predstavlja temelj učinkovite i dobre suradnje s naglašenim partnerskim odnosom između policije i državnog odvjetništva te naglasio kako treba nastaviti s dobrim rezultatima u područjima koji predstavljaju najveću društvenu opasnost: kaznena djela počinjena u sastavu zločinačkog udruženja, koruptivna kaznena djela, kaznena djela s velikom materijalnom štetom za Republiku Hrvatsku.
Potpisani Protokol primjenjivat će se od 15. veljače 2021. i njime se stavlja van snage Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva tijekom prethodnog i kaznenog postupka potpisan 29. kolovoza 2011.

DORH_01_Protokol.jpg

DORH_02_Protokol.jpg

DORH_03_Protokol.jpg

DORH_04_Protokol.jpg