Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Tekst odgovora na objavljenu informaciju

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije ni na jednu od službenih e-mail adresa (martina.mihordin@dorh.hr, pisarnica@dorh.hr, Tajnistvo.Kazneni@dorh.hr, Tajnistvo.DORH@dorh.hr ) zaprimilo upit iz redakcije tjednika Express ili dnevnog lista 24 sata, ili potpisane autorice teksta odnosno urednika tjednika, slijedom čega nije točno da bi se tražio odgovor od Državnog odvjetništva i da "u tjedan dana nisu dobili službeni odgovor", jer Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije ni moglo odgovoriti na nešto što nije zaprimilo. Slijedom navedenog, nije točan navod objavljen u citiranom tekstu te ukazujemo da su dvije e-mail adrese od navedene četiri na raspolaganju novinarima za upite već punih četrnaest godina. (11. 10. 2019.)

Provjerom u rasporedu obveza Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske utvrđeno je da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić doista 10. lipnja 2019. u 9 sati i 30 minuta bio na sastanku u zgradi Vlade Republike Hrvatske. Sastanak je održan na temu stečajnih postupaka u sustavu brodogradnje (Uljanik, 3. maj) i ušao je na stražnji ulaz u pratnji zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Željke Šaškor i Gordane Tomić Palavršić s napomenom, da je državno odvjetništvo nadležno za postupanje i u građansko-upravnim postupcima pa tako i za zastupanje Republike Hrvatske u stečajnim postupcima. Sve ove informacije naprijed navedene redakcije mogle su dobiti da su ih zatražile, uobičajeno, putem glasnogovornice Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
Slijedom navedenog, nije točan niti objavljeni navod da je ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, niti sama niti u društvu Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, bila prisutna na sastanku u zgradi Vlade Republike Hrvatske pa su u potpunosti neutemeljeni daljnji zaključci objavljeni u ostalom dijelu teksta. Postojanje stražnjeg ulaza u zgradu Vlade Republike Hrvatske nije nikakva tajna.
Zaključivanje da bi se Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske "šuljao" negdje i nekud, kao i nametanje čitateljima zaključka da se nešto skriva time što se Glavni državni odvjetnik u trenutku postavljenog pitanja novinarke na hodniku Hrvatskog sabora ne sjeća je li baš određenog dana, od kojeg su prošla četiri mjeseca, bio na sastanku u zgradi Vlade Republike Hrvatske, smatramo neutemeljenim i neprofesionalnim.

Tekst odgovora navedenog sadržaja upućen je tjedniku u kojem je objavljen tekst pod naslovom "Čelnik DORH-a za sastanke u Vladi koristi tajni ulaz. Zašto tako radi? Kaže: "Ne sjećam se" i podnaslovom "Službeni odgovor Vlade RH o šuljanju Dražena Jelenića i šefice Uskoka na stražnji ulaz nismo dobili ni tjedan dana nakon što smo ga uputili", a radi objave sukladno odredbama članaka 56. i 57. Zakona o medijima.