Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
U tijeku stručni skup kaznenih odjela državnih odvjetništava

Niz raznih tema iz nadležnosti kaznenih odjela državnih odvjetništava predmet su razmatranja i izlaganja na ovogodišnjem stručnom skupu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske namijenjenom državnoodvjetničkim dužnosnicima iz kaznenih odjela okupljenima u Rovinju od 19. do 21. studenog. (20. 11. 2017.)

Skup je pozdravnim govorom otvorio Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan te istaknuo važnost ovakvih skupova s obzirom na ujednačenost državnoodvjetničkog postupanja i razmjenu iskustava te praksu u kontekstu izmjena zakona.
Tijekom dvodnevnog savjetovanja pred sudionicima je niz izlaganja vezanih uz promjene nedavnih zakona: obrazlaganje prijedloga i rješenja o istražnom zatvoru, postupanje državnog odvjetništva prema žrtvi, ispitivanje svjedoka/žrtve, odraz proširenih prava obrane na rad državnog odvjetništva, ispitivanje osumnjičenika tijekom policijskih izvida te kao dokazna radnja, postupak za oduzimanje predmeta i imovinske koristi. Jedna od tema je i odnos državnog odvjetništva i policije s obzirom na izmjene zakona, a predstavnici Ravnateljstva policije odnosno zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša i pomoćnica načelnika Uprave kriminalističke policije Sonja Raguž izlažu na temu novina Zakona o kaznenom postupku u radu policije. 
Pred sudionicima je i tema o nezakonitim dokazima prema odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske u jednom od predmeta USKOK-a, a potom tri analize: analiza negativnih odluka u predmetima kaznenih djela s elementima nasilja u partnerskim odnosima, analiza postupanja povlačenja optužnica i odluka optužnog vijeća, analiza nekih praktičnih pitanja vezanih za obustavu istrage.
Drugi dan savjetovanja predviđen je za prezentaciju novele Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije i prezentaciju nove prakse Europskog suda za ljudska prava u primjeni načela ne bis in idem. Završna izlaganja odnose se na predstavljanje pilot projekta vezanog uz elektronički nadzor i informacije o izradi baze (državnoodvjetničkog) znanja.
Stručni skup je radnog karaktera i time zatvoren za javnost.

DORH_KO_2017_6.jpg

DORH_KO_2017_5.jpg

DORH_KO_2017_4.jpg

DORH_KO_2017_1.jpg

DORH_KO_2017_2.jpg