Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Obilježen Dan državnog odvjetništva i dodijeljena državnoodvjetnička priznanja

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić izrazio je zadovoljstvo rezultatima rada državnih odvjetništava i naglasio kako se stremi još boljim rezultatima naglasivši kako se daje važnost ažurnosti postupanja i kako su pregledi rada nižih državnih odvjetništava koje provodi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske usmjereni podizanju kvalitete rada i državnoodvjetničkih odluka ali i usklađenosti u postupanju na razini cijele državnoodvjetničke organizacije, kontroli primjene procesnih instituta koji pridonose učinkovitosti. (24. 5. 2019.)

Govoreći o izazovima koji su pred državnim odvjetništvima, Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je kako državno odvjetništvo permanentno radi na razvoju međuinstitucionalne suradnje, prvenstveno s policijom, ali i drugim tijelima koja svojim radom mogu doprinijeti otkrivanju i dokazivanju kaznenih djela, odnosno iz čijeg djelokruga proizlaze postupci u kojima državna odvjetništva postupaju i zastupaju imovinske interese Republike Hrvatske.

No, kvalitetni statistički pokazatelji i nedvojbeno pozitivni rezultati rada državnih odvjetništava očito nisu dovoljni da utječu na često negativnu percepciju javnosti o pravosuđu, pa tako i o državnom odvjetništvu kao njegovom dijelu, izjavio je Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u svom izlaganju nakon pozdravnog govora pred uzvanicima i državne i pravosudne vlasti, kao i državnoodvjetničkim dužnosnicima okupljenima na svečanosti povodom obilježavanja Dana državnog odvjetništva održanoj u Preporodnoj dvorani palače Narodni dom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dodao je kako bi se percepcija javnosti dijelom mogla promijeniti tako da očekivanja od državnog odvjetništva budu sukladna njegovim zadaćama i ovlastima, dodavši kako su ta očekivanja, posebice kod šire javnosti i njezinih predstavnika, ali i stručne javnosti nerealna i prelaze ustavne i zakonske ovlasti državnog odvjetništva. Vrijeme u kojem živimo vrijeme je izuzetnog tehnološkog napretka i brzog protoka informacija i izazov je za državnoodvjetničku organizaciju, a najveći izazov predstavljaju izmjene zakona u kojima sudjeluju i dužnosnici državnih odvjetništava. Državno odvjetništvo kontinuirano radi na usvajanju najboljih europskih praksi izraženih kroz praksu europskih sudova i implementaciji novih procesnih instituta na razini Europske unije, istaknuo je Glavni državni odvjetnik naglasivši načela zakonitosti i profesionalnosti u radu, savjesnog i odgovornog ispunjavanja naših zadaća, uz poštivanje Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika. Zaključio je kako će državno odvjetništvo i nadalje činiti sve što može i najbolje što zna u ostvarivanju ustavom i zakonom propisanih zadaća, kao i ciljeva koje smo si sami stavili ispred sebe svjesni da je državno odvjetništvo, iako samo jedna od karika u lancu onih koji trebaju doprinijeti boljitku našeg društva u cjelini.

Okupljenim uzvanicima pozdravnim su se riječima obratili izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora Marija Jelkovac te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa.
Svečanosti su prisustvovali i glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sa suradnicima, i generalni državni odvjetnik Republike Slovenije Jurij Groznik sa suradnicima.

Prva zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek tijekom svečanosti prezentirala je rezultate rada državnih odvjetništva u 2018. godini nakon čega su dodijeljena državnoodvjetnička priznanja državnoodvjetničkim dužnosnicima za rad u 2018. godini.
Za osobito stručan i uspješan rad u prvostupanjskom kaznenom predmetu iz nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ili kaznenom predmetu ratnih zločina priznanja su primili zamjenici ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Sven Mišković, Tonći Petković i Marta Šamota Galjer.
Dobitnica priznanja za osobito stručan i uspješan rad u prvostupanjskom kaznenom predmetu iz nadležnosti redovnog državnog odvjetništva je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu Jelena Maraš, dok su priznanje za osobito stručan i uspješan rad u prvostupanjskom građanskom ili upravnom predmetu dobile zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Tanja Šušak i zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jelena Novosel Režić.
Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Dragan Novosel, danas u mirovini, primio je priznanje za značajan doprinos unaprjeđenju i ugledu državnoodvjetničke organizacije.

HINA_24052019.jpg

DORH_2_24052019.jpg

DORH_24052019.jpg