Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Dodijeljena državnoodvjetnička priznanja i obilježen Dan državnog odvjetništva

Iza državnog odvjetništva je jedna izuzetno teška godina koja je zbog koronavirusa i potresa dovela do promjene organizacije rada i prilagodbe rada novim uvjetima, istaknula je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek prilikom otvorenja XVII. Savjetovanja Glavne državne odvjetnice sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima i dodala da je državno odvjetništvo, uz to, odradilo velik posao glede primjene novog Poslovnika državnog odvjetništava i rada s novim upisnicima te novog načina statističkog praćenja rada i dogradnje CTS-a što je tražilo od svih ulaganje dodatnih napora. (24. 5. 2021.)

Glavna državna odvjetnica naglasila je kako, iako je odrađen veliki posao, on još nije gotov jer su u ovoj i sljedećoj  godini pred državnim odvjetništvima sustavne edukacije svih državnoodvjetničkih dužnosnika, službenika, ponajviše glede CTS-a koji omogućuje i olakšava obavljanje poslova državnoodvjetničke uprave ali i nadzora koji je centralna tema ovogodišnjeg savjetovanja.

Ministar pravosuđa i uprave, dr. sc. Ivan Malenica u svom je uvodnom govoru pozdravio prisutne sudionike ovogodišnjeg savjetovanja i istaknuo kako je državno odvjetništvo jedinstveno i samostalno neovisno pravosudno tijelo te kao takvo ima ključnu ulogu u očuvanju pravnog poretka Republike Hrvatske i očuvanju našeg Ustava i zakona.
Ministar pravosuđa i uprave ukratko se osvrnuo na, ne tako davne, izmjene Zakona o državnom odvjetništvu koje su u organizacijskom smislu dovele do određenih promjena na bolje, kako u pogledu upravljanja državnim odvjetništvom i boljeg upravljanja i jednakoobraznog načina praćenja rada u državnim odvjetništvima čime se postiže kvalitetnija usporedba i praćenje pokazatelja u radu.
Dodao je i kako se novim zakonom cjelovito uredio rad građansko-upravnih odjela i promjenama uklonilo poteškoće koje su postojale u ranijem zakonodavnom okviru i praksi tih odjela, a zakonom su unijete i određene promjene u postupku ocjenjivanja uvođenjem jasnijih kriterija.
"Ministarstvo je svjesno svih izazova s kojima se državno odvjetništvo susreće u praksi, kako organizacijskih, infrastrukturnih tako i kadrovskih i vjerujem kako za svaki od tih izazova se može pronaći način i rješenje koje će biti na dobrobit svih te ministarstvo, u okviru svoje nadležnosti, ostaje predano na unaprjeđenju sustava i kvalitete državnog odvjetništva", zaključio je ministar pravosuđa i uprave. 

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek dodijelila je zamjeniku županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici Nikši Stoliću Državnoodvjetničko priznanje za osobito stručan i uspješan rad u kaznenom predmetu Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici i zamjenici županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Tanji Šušak Državnoodvjetničko priznanje za osobito stručan i uspješan rad u tri prvostupanjska građanska ili upravna predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu. Zamjenici ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Nataliji Petković dodijeljeno je Državnoodvjetničko priznanje za osobito stručan i uspješan rad u kaznenom predmetu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Glavna državna odvjetnica čestitala je Dan državnog odvjetništava svim dužnosnicima i savjetnicima te službenicima i namještenicima, i svima onima koji su danas u mirovini i koji su svojim predanim radom dali doprinos položaju i ulozi državnog odvjetništva te se zahvalila svim državnim odvjetništvima na iskazanoj solidarnosti i prikupljenim financijskim sredstvima koja su kao pomoć dodijeljena zaposlenicima državnih odvjetništava čiji su domovi stradali u potresu.
Ovogodišnje savjetovanje održano je u skladu s epidemiološkim mjerama i sa smanjenim brojem sudionika podijeljenih u dvije dvorane hotela na Velikom Brijunu uz omogućen prijenos u sva državna odvjetništva te je prigoda da se razmotre teme iz nadležnosti oba odjela državnih odvjetništava budući da zbog epidemije nisu održani ni prošlogodišnje savjetovanje niti stručni skupovi.

Glavne teme ovogodišnjeg savjetovanja su, uz prezentaciju rada državnih odvjetništava u 2020. godini, bile nadzor rada nižih državnih odvjetništava i nadzor rada zamjenika državnih odvjetnika u državnom odvjetništvu, dok je drugog dana razmotren nacrt Upute o ocjenjivanju, kao i prezentirani kriteriji za određivanje složenih predmeta i kriteriji za određivanje zbirnih predmeta. Voditelji oba odjela izvijestili su sudionike savjetovanja o uočenim problemima i pogreškama pri izradi godišnjeg izvješća o radu, a savjetovanje je bilo prigoda za prezentaciju aktivnosti u području interne i eksterne komunikacije.

DORH_Brijuni_01.jpg