Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Završen stručni skup državnoodvjetničkih dužnosnika iz kaznenih odjela

Više stručnih tema i analiza rada iz nadležnosti kaznenih odjela bilo je predmet razmatranja državnoodvjetničkih dužnosnika iz kaznenih odjela državnih odvjetništava tijekom dvodnevnog stručnog skupa Državnog odvjetništva Republike Hrvatske održanog od 28. do 30. listopada 2018. u Šibeniku. (30. 10. 2018.)

Tijekom skupa govorilo se o postupanju po VII. noveli Zakona o kaznenom postupku, posebice ispitivanju osumnjičenika temeljem čl. 208.a ZKP-a i nezakonitosti dokaza u kaznenom postupku u vezi VII. novele, ali i praksi državnih odvjetništava po pojedinim pitanjima iz Zakona o kaznenom postupku, kao što su suđenje u odsutnosti, troškovi kaznenog postupka pred državnim odvjetništvom, načelo zabrane reformatio in peius te pravo uvida u spis.
O implementaciji VII. novele u policijskoj praksi izlagali su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, pomoćnica načelnika Uprave kriminalističke policije Sonja Raguž i pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Krunoslav Horvat.
Osim kaznenoprocesne problematike, na stručnom skupu raspravljana je i uloga državnog odvjetnika u prekršajnom postupku te o primjeni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kao i materijalnokaznene teme kao što su organizirani kriminalitet u predmetima kaznenih djela povezanih sa zlouporabom droga, kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznena djela u vezi pomorskih nesreća te protiv okoliša. Predstavljen je i rad na predmetima međunarodne pravne pomoći i suradnje, kao i tema o konfrontacijskom pravu u praksi Europskog suda za ljudska prava.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u završnom je obraćanju stručni skup ocijenio izuzetno uspješnim i produktivnim te naglasio kako je ovaj skup pokazao širok spektar kaznenopravnih tema s kojima se državni odvjetnici susreću u radu, a o kojima je nužno raspravljati kako bi se kvaliteta državnoodvjetničkog rada kontinuirano podizala. Osvrnuo se na pojedine izložene teme te istaknuo kako drži važnim revidirati, odnosno izraditi novi Priručnik za rad u kaznenim odjelima, kao i nužnost kontinuirane edukacije i samoedukacije.   

Šibenik_1_30102018.jpg

Šibenik_2_30102018.jpg

Šibenik_3_30102018.jpg

Šibenik_4_30102018.jpg

Šibenik_5_30102018.jpg                                     

Šibenik_6_30102018.jpg