Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Predstavljen program rada državnih odvjetništava

Uz dobar rad i pozitivne podatke obuhvaćene u Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2019. godini, pred državnim odvjetništvima je zadatak da se vrati i ojača povjerenje u rad državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, istaknula je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek na radnom sastanku sa petnaest županijskih državnih odvjetnika i dvadeset i pet općinskih državnih odvjetnika održanom u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, i dodala kako je njen zadatak utjecati na podizanje kvalitete i učinkovitosti rada državnih odvjetništava, kao i na ujednačavanje prakse državnih odvjetništava. (28. 5. 2020.)
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek predstavila je program rada državnih odvjetništava u cjelini, a o radu odjela te o dosadašnjim rezultatima i o naglascima za budući rad govorili su voditelj Kaznenog odjela DORH-a Darko Klier i voditelj Građansko-upravnog odjela DORH-a Jozo Jurčević.
Pred svim je državnim odvjetništvima naglasak na ažurnom postupanju i suradnji s nadležnim tijelima u progonu počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, a posebno počinitelja kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminaliteta što je u nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Pred državnim odvjetništvima, nadležnima za postupanje u predmetima ratnih zločina, i dalje je zadatak nastavak aktivnog rada u progonu počinitelja tih kaznenih djela zbog čega je održan i zasebni sastanak na tu temu s četiri županijska državna odvjetnika i zamjenicima Glavne državne odvjetnice zaduženima za rad na tim predmetima.
Zaštita imovine i imovinskih interesa Republike Hrvatske djelokrug je u kojem Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek očekuje veći angažman nadležnih odjela pri čemu se očekuje više neposrednih kontakata i neposredne komunikacije sa svim tijelima državne i javne uprave. Državna odvjetništva nastavljaju s radom na predmetima zaštite Ustava Republike Hrvatske i u predmetima međunarodne suradnje u zakonom zadanim okvirima. Državno odvjetništvo je hijerarhijski postavljen sustav i stoga je važan element nadzor nad radom nižih državnih odvjetništava ponajviše u smislu edukacije mladih zamjenika koji ulaze u sustav, i to edukacije u organizaciji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Pravosudne akademije.
Novi Zakon o državnom odvjetništvu, a posebno novi Poslovnik državnog odvjetništva koji je u primjeni od početka ove godine, donio je brojne novine u radu i postupanju državnih odvjetništava, te će se nastaviti s edukacijama dužnosnika i službenika, ponajviše u korištenju i nadogradnje CTS-a s obzirom na iznimnu važnost tog sustava. Iz novina koje donosi Zakon i Poslovnik proizlaze i zadaci vezano za kadrovsko popunjavanje državnih odvjetništava, ocjenjivanje, okvirna mjerila i ostalo.