Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Priopćenje vezano za predmet "Daksa"

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku zaprimilo je 29. studenog 2007. kaznenu prijavu podnositelja Udruge "Daksa 1944/1945", protiv više nepoznatih počinitelja  kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koji su od 25. do 27. listopada 1944. na otoku Daksi pogubili 45 građana Dubrovnika. (4. 3. 2011.)

U prijavi je navedeno da su odluku o uhićenjima i pogubljenjima 45 građana Dubrovnika donijeli: Okružni komitet KPH za Dubrovnik, zajedno sa pripadnicima Oblasnog komiteta KPH za Dalmaciju, funkcionerima Okružne OZN-e za Dubrovnik i Oblasne OZN-e za Dalmaciju. Temeljem podnesene kaznene prijave, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je zatražilo ispitivanje pred sudom svjedoka koje je predložio podnositelj prijave (svjedoci koji su u to vrijeme obnašali vojne i partijske dužnosti na području Dubrovnika i Dalmacije), a do kojih su došli kroz svoj profesionalni rad ili prikupljanja povijesne građe. Ujedno, proveden je sudski očevid na mjestu događaja te su iz masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci osoba. Predloženi svjedoci su ispitani i njihovi svjedočki iskazi nisu upućivali da bi nalogodavci ili neposredni izvršitelji kaznenog djela bile sada žive osobe, temeljem čega bi se pokrenuo kazneni postupak.
Nakon svih provedenih postupaka, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku nema osnova da protiv neke žive osobe pokrene kazneni postupak.