Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Podignuta optužnica protiv 26-godišnjaka i trgovačkog društva zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1986.) i protiv trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi sa st. 1. Kaznenog zakona. (14. 9. 2012.)
Okrivljenika se tereti da je od početka studenog 2010. do 5. veljače 2011. u Dubrovniku, kao direktor trgovačkog društva koje se bavi najmom vozila; u nakani da se to trgovačko društvo znatno nepripadno materijalno okoristi; iskoristio ovlasti vođenja poslovanja tog trgovačkog društva, znajući da su 232 inozemna državljana, korisnika usluga najma vozila, posredničkim turističkim agencijama iz inozemstva već uplatili iznose za najam vozila, o čemu su kao potvrdu donijeli tzv. voucher i predali ga u poslovnicama okrivljenog društva prilikom sklapanja ugovora o najmu vozila. Prilikom sklapanja ugovora o najmu korisnici su predočili i brojeve kreditnih kartica kao agencijsko osiguranje za sve eventualne troškove koji nisu ugovoreni, a nakon što su vratili unajmljena vozila; koristeći se time što posredničke agencije iz inozemstva do početka studenog 2010. godine nisu podmirile dužne iznose najma; iako okrivljeno društvo nije imalo potraživanje prema korisnicima najma, koristeći se datim mu brojevima kartica, iste je brojeve okrivljenik unio u elektronički sustav naplate prikazujući kao naplatne transakcije tih kartica iznose najma vozila po redovnim cijenama, a ne po smanjenim cijenama dogovorenim sa agencijama, kao i iznose troškova koji su naknadno nastali korištenjem vozila, koji nisu potkrijepljeni potrebnom dokumentacijom. Tako je trgovačko okrivljeno društvo steklo nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 848.302,28 kuna.
Budući da je banka kao garant korištenja naznačenih kreditnih kartica korisnicima vratilo naknadno neosnovano isplaćene iznose, u ovom kaznenom predmetu je postavila imovinsko-pravni zahtjev za naznačeni iznos.