Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 69-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskog poslovanju iz članka 246. Kaznenog zakona i jedno produljeno kazneno djelo prouzročenje stečaja iz članka 249. stavak 1., 3. i 6. u svezi članka 52. KZ-a. (19. 8. 2016.)
Postoji osnovana sumnja da je 69-godišnjak tijekom 2011. godine, kao osoba koja je vodila poslovanje dvaju trgovačkih društava s područja Dubrovnika; protivno obvezi vođenja poslova jednog od trgovačkih društava pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, i u cilju da drugom trgovačkom društvu pribavi nepripadnu korist; zahtijevao plaćanja zakupnina od zakupa dvaju poslovnih prostora na račun trgovačkog društva koje za to nije imalo nikakvu valjanu pravnu osnovu. Time je trgovačko društvo o čijim se interesima bio dužan brinuti oštećeno i to ne prihodovanjem od srpnja 2011. do rujna 2015. godine za ukupno 930.111,13 kuna iz poslovnog odnosa davanja u zakup jednog poslovnog prostora i ne prihodovanjem od studenog 2011. do rujna 2013. godine za ukupno 54.740,00 kuna iz poslovnog odnosa davanja u zakup drugog poslovnog prostora.
Istovremeno, za navedene iznose nenaplaćenih prihoda trgovačkog društva s osnova davanja u zakup svojih poslovnih prostora (u ukupnom iznosu od 984.850,13 kuna), 69-godišnjaka se tereti da je isto činio i s ciljem umanjenja buduće stečajne mase trgovačkog društva, koje je tada bilo u stanju trajne blokade računa i nemogućnosti plaćanja svojih obveza i stoga s izvjesnošću da će nad njim biti otvoren stečajni postupak. U istom cilju, okrivljenik je 3. lipnja 2011. prodao strojeve, opremu i uređaje u vlasništvu trgovačkog društva po cijenama znatno manjim od tržišnih čime je stečajna masa tog trgovačkog društva oštećena za daljnjih najmanje 52.000,00 kuna, a nad trgovačkim društvom je otvoren stečaj pred nadležnim trgovačkim sudom.