Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Podignuta optužnica protiv 39-godišnjakinje i trgovačkog društva

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv hrvatske državljanke (1980.) zbog počinjenja kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 247. st. 2. u svezi st. 1. u svezi čl. 52. KZ-a, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a, a sve u svezi sa čl. 51. KZ-a, te trgovačkog društva registriranog u Dubrovniku kojem je okrivljenica bila odgovorna osoba, zbog kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 247. st. 2. u svezi st. 1. a sve u svezi čl. 52. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a, a sve u svezi čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (3. 4. 2019.)

Okrivljenici se stavlja na teret da je kao direktorica trgovačkog društva osnovanog za promicanje lokalnog gospodarskog razvoja, pripreme, koordinacije, izrade, prijave i provedbe međunarodnih i nacionalnih projekata te ostalih aktivnosti na polju osmišljavanja i provedbe poticajnih mjera i programa za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, između 1. siječnja 2015. i 31. prosinca 2016.; u nakani pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za to društvo; od Grada Dubrovnika tražila uplatu sredstava, lažno navodeći da će tražena sredstva to trgovačko društvo utrošiti za financiranje tzv. gradskih projekata. Sredstva su isplaćivana trgovačkom društvu u uvjerenju da će ona biti namijenjena za realizaciju financiranja tih tzv. gradskih projekata iako je okrivljenica unaprijed odlučila odobrena namjenska sredstva utrošiti za isplate plaća, nagradnih plaća zaposlenika trgovačkog društva i troškove tzv. hladnog pogona. Opisanim je to trgovačko društvo pribavilo nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 1.811,392,03 kuna na štetu proračuna Grada Dubrovnika.
Okrivljenicu se tereti i da je kao direktorica istog trgovačkog društva između 1. siječnja 2014. i 24. ožujka 2017. u Dubrovniku, podizala novčana sredstva na ime akontacije za službena putovanja, pa je podigla ukupno 32.375,29 kuna s poslovnog računa tog trgovačkog društva i taj novac zadržala za sebe oštetivši trgovačko društvo. Tereti ju se da je između 1. siječnja 2015. i 1. svibnja 2016. u Dubrovniku, postupala protivno odredbama čl. 8. Zakona o računovodstvu te nije u poslovne knjige evidentirala sve poslovne promjene.
Okrivljeno trgovačko društvo tereti se da je odgovorno što je opisanim kaznenim djelima pribavilo nepripadnu imovinsku korist na štetu Grada Dubrovnika u ukupnom iznosu od 1.811,392,03 kuna te je neuredno vodilo poslovne knjige.