Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 16. lipnja 2017. podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1996. i 1992.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 2. i 1. u svezi sa čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona. (26. 6. 2017.)
Okrivljenike se tereti da su 22. veljače 2017. oko 22,15 sati u Dubrovniku; dogovorno i zajednički, kako bi se osvetili oštećeniku; nakon što je prvookrivljenik guranjem ruke otvorio prozor s bočne strane kuće, ušli u kuću odnosno u sobu-biblioteku te su, u nakani da zapale kuću i dovedu u opasnost život i tijelo i imovinu osoba koje su bile u kući (znali su da u kući ima više ukućana), otvorenim plamenom iz upaljača zapalili madrace u toj sobi. Požar se ubrzo proširio po cijeloj kući te su izgorjele dvije sobe s namještajem, dva hodnika s namještajem, stubište od metala i drva koje vodi iz prizemlja na prvi kat kuće, kuhinja, stropovi na prvom i drugom katu kuće, središnji dio potkrovlja i krovište. Opisanim je doveden u opasnost život i tijelo četvero članova obitelji oštećenika, a jedna je osoba (1935.) zadobila opekotine kože glave, trupa i udova trećeg stupnja koje su zahvatile sedamdeset posto površine tijela te preminula zbog zadobivenih ozljeda. Na kući je nastupila točno neutvrđena materijalna šteta, ali svakako veća od 200.000,00 kuna.
Budući da su okrivljenici u istražnom zatvoru, predloženo je produljenje istražnog zatvora koji je i produljen odlukom optužnog vijeća.