Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjaka zbog četiri kaznena djela

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 12. listopada 2018. podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1975.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz čl. 256. stavak 1. KZ-a, povrede prava iz socijalnog osiguranja iz čl. 134. KZ-a i pogodovanja vjerovnika iz čl. 250.stavak1. KZ-a. (26. 10. 2018.)
Okrivljenika se tereti da je od 1. ožujka 2011. do 1. ožujka 2016. u Dubrovniku, kao osnivač trgovačkog društva koje se bavi iznajmljivanjem vozila, a kojem je vodio poslove upravljanja; suprotno čl. 252. i čl. 430. Zakona o trgovačkim društvima; koristeći postojeći računalni program za evidentiranje dokumentacije potrebne za iznajmljivanje osobnih vozila na kojem postoji opcija brisanja podataka, koristeći se naredbodavnim ovlastima prema zaposlenicima, ovlastima raspolaganja ukupnim sredstvima društva i koristeći mogućnost brisanja ugovora o najmu, iz evidencije izbrisao 1682 ugovora o najmu vozila. Temeljem tih je ugovora nakon izvršene usluge od korisnika usluga naplaćivao cijenu usluge najma vozila u gotovini, ne evidentirajući tako naplaćene usluge u poslovnim knjigama i ne uplativši tako primljen novac na žiro-račun tog trgovačkog društva. Tereti ga se da si je tako zadržao nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 2.923.114,95 kuna, čime je trgovačko društvo oštećeno za naznačeni iznos.  Budući da tako primljen novac nije uplaćen na račun žiro-računa naznačenog trgovačkog društva, okrivljenika se tereti da, suprotno čl. 5., 32. i 35. Zakona o porezu na dobit i čl. 17. 18. i čl.19. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, nije niti obračunao, ni prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost u iznosu od 578.203,71 kunu, niti porez na dobit u iznosu od 372.438,95 kuna, čime je oštetio državni proračun Republike Hrvatske.
Okrivljenika se tereti i da od 1. travnja do 31. prosinca 2015. u Dubrovniku, dvije zaposlenice trgovačkog društva, kojem je osnivač i kojem je stvarno vodio poslove upravljanja, nije prijavio Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, čime ih je lišio prava iz osiguranja koja im po osnovi rada pripadaju. Tereti ga se i da je, suprotno čl. 14. Zakona o provedbi ovrhe, nad novčanim sredstvima, obavljao za naznačeno trgovačko društvo plaćanja vjerovnicima čija potraživanja nisu dospjela na naplatu, čime je osujetio namirenje vjerovnika koji su imali prvenstvo naplate prema očevidniku o redoslijedu plaćanja FINA-e.
U ovom kaznenom predmetu, a na temelju čl. 4. stavak1. Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi, predloženo je oduzeti okrivljeniku protupravno stečenu imovinsku korist.