Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću
Ispitan 36-godišnji osumnjičenik i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću je 3. kolovoza 2021., po primitku kaznene prijave Policijske uprave ličko-senjske, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja uhićenog državljanina Srbije (1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članci Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona/11. (4. 8. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 36-godišnjak 2. kolovoza 2021. na području općine Plitvička Jezera, počinio navedeno kazneno djelo u cilju da se nepripadno materijalno okoristi nezakonitim prevoženjem stranih državljana koji nemaju putne isprave kroz Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Europske unije. Osnovano se sumnja da je, prema ranijem dogovoru i dobivenim uputama od nepoznatih organizatora krijumčarenja ljudi, za unaprijed obećanu novčanu naknadu u iznosu od 400.00 eura u osobno vozilo preuzeo državljane Eritreje i Pakistana, svjestan da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske.
Osnovano se sumnja da je osumnjičenik ilegalne migrante smjestio u prtljažni prostor vozila, u kojem nije bilo sjedala i koji nije bio dovoljan za smještaj više ljudi, te ih na takav nehuman i ponižavajući način prevozio prema Republici Sloveniji pri čemu su ga zaustavili policijski službenici.
Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu je, na prijedlog državnog odvjetništva, odredio istražni zatvor 36-godišnjem osumnjičeniku zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku/08).