Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog povrede privatnosti djeteta

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1964. i 1952.) zbog počinjenja kaznenog djela povrede privatnosti djeteta iz čl. 178. st. 1. i 2. u vezi sa čl. 51. Kaznenog zakona/11. (15. 6. 2016.)
Prvookrivljenom novinaru internetskog portala i drugookrivljenom glavnom uredniku elektroničke publikacije se stavlja na teret da su 7. ožujka 2014.; protivno čl. 16. Konvencije o pravima djeteta te čl. 12. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima, čl. 3. st. 1. i 2. Pravilnika o zaštiti maloljetnika; svjesni da su učenici srednje škole maloljetne osobe, počinili navedeno kazneno djelo i narušili prava djece.
Prvookrivljenika se tereti da je napisao članak u kojem je naveo osobne podatke trojice učenika te srednje škole kao i činjenice o njihovom fizičkom sukobu u kojem je jedno dijete ozlijeđeno što je imalo za posljedicu pokretanje postupka, te za jednog učenika objavio podatak o izrečenoj pedagoškoj mjeri udaljenja iz škole, dok je za jedno dijete iznio podatke o njegovom zdravstvenom stanju i tegobama. Tereti ga se da je snimio dva video isječka nakon čega je drugookrivljeni glavni urednik; protivno čl. 12. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima; u cilju objavljivanja takvog sadržaja u javnosti s dva video isječka, svjestan da se radi o članku koji sadrži osobna imena djece te fotografiju djeteta, dozvolio objavu na internetskom portalu.
Nakon što je članak s pripadajuća dva video isječka objavljen na internetskom portalu, ta je objava kod djeteta izazvala nelagodu i uznemirenost zbog čega je zatražio i liječniku pomoć.