Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću
Ispitano dvoje osumnjičenika i određen istražni zatvor 19-godišnjakinji

U Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću su 28. prosinca 2019., po primitku kaznene prijave Policijske uprave ličko-senjske, provedene dokazne radnje prvog ispitivanja hrvatske državljanke (2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 2. u vezi stavka 1. KZ/11, nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ/11 i sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 2. KZ/11, te hrvatskog državljanina (1998.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 1. KZ/11 i sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 2. KZ/11. (30. 12. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičena 19-godišnjakinje 25. prosinca 2019. oko 6,20 sati, upravljala osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka kolnikom Pazariške ulice u Gospiću te prednjim desnim dijelom vozila udarila 52-godišnjeg pješaka koji se kretao uz desni rub kolnika u istom smjeru. Pješak je od siline udarca odbačen na kolnik i tom prilikom zadobio teške tjelesne ozljede. Prvoosumnjičenica je nakon udara u pješaka odnosno neposredno nakon prometne nesreće koju je prouzročila, a nakon koje je pješak ostao ležati na tlu, zajedno s osumnjičenim 21-godišnjakom, propustili pružiti pomoć i zatražiti medicinsku intervenciju, svjesni da mu je život ugrožen. Osnovano se sumnja da su potom s mjesta prometne nesreće uklonili oštećeni desni retrovizor osobnog vozila koji je otpao u prometnoj nesreći, a zatim su se udaljili s mjesta događaja.
Nakon ispitivanja, državno odvjetništvo je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv provoosumnjičenice zbog opasnosti utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku), dok je drugoosumnjičenik nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu pušten na slobodu jer nisu postojali razlozi za određivanje istražnog zatvora.
Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu prihvatio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću i odredio istražni zatvor 19-godišnjakinji iz predložene zakonske osnove, odnosno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.