Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1969., 1974., 1955., 1969.) i dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1961., 1956.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela i izbjegavanja carinskog nadzora. (5.12.2011.)
Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, od 19. svibnja 2011. do 1. prosinca 2011., protivno Zakonu o trošarinama, organizirao krijumčarenje cigareta iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, radi čega je međusobno povezao ostale okrivljenike, u cilju da se znatno materijalno okoriste. Prvookrivljenik je s petookrivljenikom i šestookrivljenikom dogovarao količinu, vrstu i cijenu cigareta, nakon čega su trećeookrivljenik i četvrtookrivljenik, u dogovoru s petookrivljenikom i šestookrivljenikom, prebacivali cigarete iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te ih skladištili u kući četvrtookrivljenika. Prvookrivljenik je preuzimao krijumčarene cigarete te je potom, uz pomoć drugookrivljenika i trećeookrivljenika, organizirao prijevoz i isporuku unaprijed dogovorenim kupcima radi daljnje prodaje. Na opisani način su u devet navrata prokrijumčarili najmanje 128 000 kutija različitih vrsta cigareta i time oštetili Državni proračun RH za najmanje 2.432.000,00 kuna.
Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv prvookrivljenika, petookrivljenika i šestookrivljenika.