Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podnijet optužni prijedlog protiv dvije osobe i pravne osobe zbog ugrožavanja okoliša otpadom

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je 31. kolovoza podnijelo Općinskom sudu u Karlovcu optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana (1958. i 1957.) te protiv pravne osobe sa sjedištem u Varaždinu zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom iz čl. 252. st. 1. Kaznenog zakona. (1. 9. 2011.)
Postoji osnovana sumnja da su u točno neutvrđenom razdoblju od srpnja 2010. do 3. siječnja 2011. u Dugoj Resi, u poslovnici tvrtke sa sjedištem u Varaždinu; okrivljena 53-godišnjakinja kao odgovorna osoba za obavljanje djelatnosti obrade, oporabe i zbrinjavanja opasnog otpada u toj tvrtci te okrivljeni 54-godišnjak kao odgovorna osoba za obavljanje djelatnosti obrade, oporabe i zbrinjavanja opasnog otpada u poslovnoj jedinici tvrtke u Dugoj Resi, a znajući da tvrtka i poslovna jedinica u Dugoj Resi nemaju dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom - suspaljivanja otpada u energani poslovne jedinice u Dugoj Resi, te pristajući na sve posljedice koje iz suspaljivanja opasnog otpada mogu proizaći, počinili navedeno kazneno djelo.
Osnovano se sumnja da su protivno Zakona o otpadu i Pravilnika o gospodarenju otpadnim uljima omogućili da se u energani suspaljuju otpadna ulja koja se ne smiju miješati s uljima drugih kategorija te tijekom izgaranja u neodgovarajućim uvjetima imaju kancerogena, mutagena i teretogena svojstva, a što je ugrožavalo kvalitetu zraka i moglo utjecati na zdravlje ljudi na području Duge Rese, s obzirom da se objekt nalazi u centru grada. Osnovano se sumnja da je trgovačko društvo postupilo suprotno propisima, obrađivalo otpad na način kojim se ugrožava kakvoća zraka na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi.