Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podnijelo Istražnom centru Županijskog suda u Karlovcu istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1944. i 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona. (17. 12. 2010.)

Osnovano se sumnja da su 5. rujna 2001. u Karlovcu, zajedno i po prethodnom dogovoru, prvoosumnjičenica kao ravnateljica Opće bolnice Karlovac, a drugoosumnjičeni kao prokurista trgovačkog društva u namjeri da tom trgovačkom društvu pribave nepripadnu imovinsku korist, sklopili ugovor o izvođenju radova na generalnom popravku i usklađenju bolničkih dizala s Pravilnikom o tehničkim normativima za dizala za vertikalni prijevoz osoba i tereta. Osnovano se sumnja da iako su znali da ugovoreni radovi nisu izvršeni, podnijeli su Ministarstvu zdravstva privremene građevinske situacije, izjave i ugovor o cesiji koje su potpisali i ovjerili tako da je iz istih proizlazilo da su radovi u potpunosti izvršeni. Kad je temeljem ove lažne dokumentacije Ministarstvo zdravstva u to povjerovalo i isplatilo iznos od oko 1.619.000,00 kuna, trgovačko društvo je zadržalo za sebe taj iznos.
Ujedno, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica 11. rujna 2001. u Karlovcu, sa sada pokojnom odgovornom osobom drugog trgovačkog društva, a u namjeri da tom trgovačkom društvu pribavi nepripadnu imovinsku korist, sklopila ugovor o vođenju poslova stručnog nadzora na rekonstrukciji dizala Opće bolnice Karlovac. Iako je znala da ugovoreni radovi nadzora nisu izvršeni, podnijela je Ministarstvu zdravstva ugovore o cesiji i izjave koje je potpisala i ovjerila, a iz kojih je proizlazilo da su radovi u cijelosti izvršeni. Kada je temeljem ove lažne dokumentacije Ministarstvo zdravstva u to povjerovalo i isplatilo iznos od oko 40.560,00 kuna, taj je iznos trgovačko društvo zadržalo za sebe.