Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Dopuna priopćenja od 20. siječnja - Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor 48-godišnjaku i 50-godišnjaku

U Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu su 23. siječnja 2020., po primitku dopune kaznene prijave Policijske uprave karlovačke, provedene dokazne radnje ispitivanja hrvatskog državljanina (1972.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavka 1., 3. i 4. u vezi članka 34. KZ/11 i kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavka 1. KZ/11, te hrvatskog državljanina (1970.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavka 1., 3. i 4. u vezi članka 34. KZ/11, sve u vezi članka 36. KZ/11. (23. 1. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su ova dvojica osumnjičenika zajedno s 35-godišnjim osumnjičenikom (u odnosu na njega je 7. siječnja 2020. već određen istražni zatvor), s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, s mobilnog telefona nazvali poduzetnika s područja Zaprešića te ga zatražili određeni novčani iznos jer da će ga u protivnom upoznati, kao i njegovu obitelj. Osnovano se sumnja da su 10. siječnja 2020. sva trojica osumnjičenika nazvali tog poduzetnika radi preuzimanja dogovorenog novčanog iznosa kod nadvožnjaka Draganić na autocesti A1, gdje je došlo do međusobnog fizičkog sukoba i uporabe sile od 35-godišnjeg i 48-godišnjeg osumnjičenika prema poduzetniku i osobi koja je bila s njim uz uporabu pištolja i neutvrđenog oružja. Tom je prilikom, osnovano se sumnja, teške tjelesne ozlijede 48-godišnji osumnjičenik nanio osobi koja je te prigode bila s poduzetnikom.
Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu prijedlog za određivanje istražnog zatvora za 48-godišnjeg osumnjičenika i 50-godišnjeg osumnjičenika zbog postojanja opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke događaja te opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu u cijelosti je prihvatio prijedlog i 48-godišnjem i 50-godišnjem osumnjičeniku odredio istražni zatvor temeljem naznačenih zakonskih osnova.