Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana M. Č. (1984.) i D. O. (1977.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (24. 4. 2012.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su oko 12,20 sati 5. studenog 2010. upravljali osobnim automobilima autocestom A-6 iz smjera Zagreba u smjeru Rijeke, i to M. Č. vozilom marke Ferrari 131 Modena u kojem se kao suvozač nalazila I. O., a D. O. automobilom marke Nissan 350 Z, protivno propisima Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prevelikom brzinom pristajući na sve posljedice koje zbog takve vožnje mogu proizaći. Uslijed navedenog je okrivljeni M. Č. na 1,9 km navedene autoceste, zbog prevelike brzine od 188 km/h nepravilno procijenio položaj svog vozila u odnosu na druga vozila, te iako to nije mogao učiniti bez ugrožavanja drugih sudionika u prometu, počeo prelaziti iz lijeve preticajne u desnu prometnu traku pri čemu je zapriječio prolaz okrivljenom D. O. koji je vozilom Nissan 350 nepropisno, po desnoj voznoj traci brzinom od 210 km/h pretjecao prvookrivljenika, a zbog prevelike brzine nije uspio na vrijeme poduzeti kočenje niti održati dovoljan razmak od vozila prvookrivljenika.
Prednjim lijevim bočnim dijelom vozila je udario u zadnji desni bočni dio vozila Ferari 131 Modena nakon čega je došlo do zanošenja vozila i slijetanja u desno van kolnika te zapaljenja i eksplozije spremnika za gorivo pri čemu je suvozačica I. O. zadobila mnogostruke ozljede od kojih je preminula na mjestu nesreće.