Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Ispitan 35-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvom u Karlovcu je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave karlovačke, ispitan mađarski državljanin (1983.) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1., 2. i 6. Kaznenog zakona/11. (31. 8. 2018.)

Postoji osnova sumnje da je osumnjičenik 28. kolovoza 2018. oko 13,30 sati u Netretiću, upravljao teretnim vozilom registarske oznake Velike Britanije, protivno odredbi članka 46. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, državnom cestom broj 3 u smjeru naselja Jarče Polje, odnosno propustio se kretati sredinom obilježene prometne trake.
Osnovano se sumnja da je takvom vožnjom olako držao da neće ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, te je dolaskom na 12.-tu dionicu državne ceste broj 3 (13. kilometar i 257. metar) lijevim dijelom vozila prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, uslijed čega je prednjim lijevim bočnim dijelom vozila i prednjim lijevim kotačem vozila udario u desnu bočnu stranu osobnog vozila riječkih registarskih oznaka koje je bilo u fazi pretjecanja vozila kojim je upravljao osumnjičenik, krećući se u istom smjeru, lijevom prometnom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera. Od siline udarca došlo je do zanošenja osobnog automobila riječkih registarskih oznaka, koje je u zanošenju sletjelo u desno van kolnika gdje je lijevom bočnom stranom udarilo u postavljenu ploču granice lovišta, a potom istom stranom vozila i u bjelogorično stablo drveta gdje se zaustavilo.
U navedenoj prometnoj nesreći smrtno su stradali vozač i putnica na prednjem desnom sjedalu iz osobnog vozila riječkih registarskih oznaka, dok je putnica sa stražnjeg sjedala istog osobnog vozila zadobila teške tjelesne ozljede.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor (čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage udovoljio je prijedlogu i osumnjičeniku odredio istražni zatvor temeljem predložene osnove.