Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Ispitan 59-godišnjak zbog kaznenih djela teškog ubojstva u pokušaju i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma

Nakon zaprimanja kaznene prijave Policijske uprave zadarske, Službe kriminalističke policije, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu ispitalo je stranog državljanina (1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. točke 6. u svezi članka 34. Kaznenog zakona/11, i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11. (2. 6. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik nakon dogovora s najmanje dvije nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti i dalje prevoziti strane državljane za koje je znao da su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, 30. svibnja 2018. oko 21,40 sati u Donjem Lapcu  preuzeo 30 državljana Iraka i Afganistana koje je smjestio u prtljažni prostor  kombi vozila, iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smještene u neljudskim uvjetima, te se nastavio kretati u smjeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Europske unije.
Nakon što su njegovo kretanje uočili policijski službenici, oni su ga u više navrata pokušali zaustaviti, međutim on se oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policije te je ubrzao kretanje vozila i na taj način doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio, i tako se kretao sve do mjesta Raštele gdje je uočio policijske službenike koji su mu vozilima prepriječili put, dok ga je policijska službenica pokušala zaustaviti uporabom svjetleće palice, na što se ponovno oglušio, te u cilju da usmrti policijsku službenicu vozilom punom brzinom krenuo u njenom smjeru te je ova udar vozila i smrtni ishod izbjegla na način da se bacila u stranu.
Osumnjičenik je vozilo zaustavio tek kad su policijski službenici u smjeru vozila ispalili više komada streljiva te je napustio vozilo i pobjegao u nepoznatom smjeru, dok je u prtljažnom prostoru ostavio 30 stranih državljana, od kojih je više osoba uslijed prebrze vožnje zadobilo tjelesne ozljede, dok su dvije maloljetne osobe uslijed uporabe vatrenog oružja zadobile prostrijelne rane koje ozljede su teške naravi.

Nakon što je osumnjičenik ispitan, sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu stavljen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem članka 123. stavak 1. točka 1. 2. 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku/08.