Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podnijet istražni zahtjev protiv trojice osumnjičenika u predmetu Daimler

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon primitka kaznene prijave od PNUSKOK-a i predmeta od USKOK-a koji su proveli izvide, podnijelo Županijskom sudu u Karlovcu istražni zahtjev protiv trojice hrvatskih državljana (1957., 1948. i 1948.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca. (6. 4. 2011.)
Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, kao osnivači i suvlasnici jednog trgovačkog društva iz Ozlja; u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi; u listopadu i studenom 2002. godine u Ozlju i Berlinu, tijekom pregovora oko realizacije projekta proizvodnje vatrogasnih vozila za MUP RH, dogovorili sa odgovornim osobama jednog trgovačkog društva iz inozemstva da umjesto tom društvu isplatu od 250.000 eura obave na njihove privatne račune. Navedeno su opravdali blokadom žiro računa tvrtke iako račun tvrtke tada nije bio blokiran. Tako je trgovačko društvo iz inozemstva prvosumnjičeniku i drugoosumnjičeniku uplatilo svakome po 125.000 eura nakon čega su, kako bi prikrili nezakonito porijeklo novca i uključili ga u financijski sustav Republike Hrvatske, kupili zemljište koje su uknjižili na svoje ime.
Nadalje, trojicu osumnjičenika se sumnjiči da su u rujnu 2006. godine u Karlovcu, nakon što je naprijed navedeno inozemno trgovačko društvo, od ožujka 2004. godine trgovačkom društvu iz Wyominga bez realnog ekonomskog razloga i stvarno obavljene usluge, na temelju usmenog sporazuma trećeosumnjičenika, s odgovornim osobama inozemne tvrtke o konzultantskim uslugama u postupku javne nabave vatrogasnih vozila za MUP RH dogovorili uplate tri posto od vrijednosti svake pojedine isporuke vatrogasnih vozika za MUP RH što je ukupno iznosilo 1,6 milijuna eura. Potom su, u cilju prikrivanja nezakonitog porijekla tog novca, dogovorili zaključenje ugovora o prijenosu poslovnog udjela i pristupanju društva kojim su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik prodali trgovačkom društvu iz Wyominga svaki po 15 posto poslovnog udjela, vrijednosti 59.475 kuna u trgovačkom društvu iz Karlovca uz naknadu od 480.000 eura svakome, iako su znali da ti iznosi prelaze stvarnu tržišnu vrijednost tvrtke i da nema realnog ekonomskog opravdanja za plaćanje te cijene. Nakon što je 7. rujna 2006. potpisan ugovor o prijenosu poslovnog udjela i pristupanju tvrtke iz Wyominga trgovačkom društvu iz Karlovca, u razdoblju od 2006. do 2008., prema nalogu trećeosumnjičenika, u više su navrata obavljene uplate na privatne račune prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika u ukupnom iznosu od 335.000 eura svakome.
Predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi pritvor iz čl. 102. st. 1. t. 2. i 4. ZKP-a.