Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Zaprimljena presuda protiv 59-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon podignute optužnice i provedene rasprave, zaprimilo osuđujuću presudu Županijskog suda u Karlovcu protiv državljanina Republike Srbije (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz članka 314. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 1. i 2. KZ/11 za koja mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od osam godina, te oduzeti predmeti koji su uporabljeni kod počinjenja kaznenog djela, i to dva mobilna telefona i teretni automobil. (10. 6. 2019.)

Okrivljenik je proglašen da se 30. svibnja 2018. oko 21,40 sati u Donjem Srbu; nakon što su policijski službenici Policijske uprave zadarske, u cilju da spriječe prolazak kombi vozila kojim je upravljao, marke Ford, službenim vozilima blokirali prometnicu, dok ga je policijska službenica zaustavljala uporabom svjetleće palice; kako bi izbjegao zaustavljanje, jer je u teretnom prostoru vozila prevozio trideset stranih državljana Iraka i Afganistana, koji su prethodno mimo granične kontrole ušli iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, oglušio na znak "Stop policija" i nastavio se kretati u smjeru policijske službenice. Kako bi izbjegla nalet kombi vozila, policijska službenica se bacila u stranu i tako izbjegla teže posljedice, a okrivljenikovo su vozilo potom policijski službenici zaustavili uporabom vatrenog oružja. Prilikom zaustavljanja zbog uporabe vatrenog oružja dvoje je putnika u teretnom prostoru zadobilo tjelesne ozljede, a veći broj putnika je ozlijeđen uslijed prijevoza u neodgovarajućim uvjetima teretnog prostora koji je bio bez sjedala, pojaseva za vezivanje, prozora i ventilacije.
S obzirom da je okrivljeniku izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina i da su oduzeti predmeti uporabljeni pri počinjenju kaznenog djela te da je okrivljeniku produljen istražni zatvor, državno odvjetništvo u ovom predmetu neće uložiti žalbu.