Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podnijet istražni zahtjev protiv 26-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je 9. studenog 2010. podnijelo Istražnom odjelu Županijskog suda u Karlovcu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (10. 11. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je 26-godišnjak oko 12,20 sati 5. studenog 2010. upravljao svojim osobnim automobilom marke Ferrari 131 Modena lijevom prometnom trakom sjevernog kolničkog traka autoceste A-6 od Zagreba prema Rijeci protivno propisu iz čl. 51. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te da je dolaskom na 1,9 km navedene autoceste, u desnom preglednom zavoju i nizbrdici vozio prevelikom brzinom s obzirom na stanje prometa i njegovu gustoću (brzina uvelike prelazila vrijednost dozvoljene brzine na ovakvoj vrsti prometnice). Osnovano se sumnja da, pristajući na sve posljedice koje zbog takve vožnje mogu proizaći, uslijed prevelike brzine kretanja prilikom prelaska iz lijeve u desnu prometnu traku nije bio u mogućnosti pravilno ocijeniti položaj svojeg vozila te ga držati na dovoljnoj udaljenosti od drugog automobila kojim je u istom smjeru desnom prometnom trakom upravljao D. O. Uslijed toga je zadnjim desnim bočnim dijelom Ferarija udario u prednji lijevi bočni dio drugog osobnog vozila, nakon čega je u zanošenju sletio desno van kolnika gdje je udario u rubni kamen, a zatim i u prometnu signalizaciju.
Nakon višestrukog prevrtanja na zemljanoj površini došlo je do zapaljenja i eksplozije spremnika goriva pri čemu je putnica  iz tog vozila I. O. (1990.) zadobila mnogostruke ozljede od kojih je preminula na mjestu nesreće.
Predloženo je da se osumnjičeniku odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.