Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Ispitani osumnjičenici zbog ugrožavanja prometa opasnom radnjom ili sredstvom

U Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu su po primitku kaznene prijave ispitani hrvatski državljani (1968., 1979., 1951. i 1977.) zbog osnova sumnja da su počinili kazneno djelo ugrožavanja prometa opasnom radnjom ili sredstvom iz članka 224. stavak 2. i 5. Kaznenog zakona. (10. 12. 2013.)

Postoji osnova sumnje da su osumnjičenici kao zaposlenici tvrtke za održavanje i naplata cestarine, svaki od njih odgovoran za poslove iz svoje domene odgovornosti, u obavljanju poslova postupali suprotno propisima. Postoji osnova sumnje da su prvoosumnjičenik kao ophodar i četvrtoosumnjičenik kao voditelj tehničke jedinice; iako su bili zaduženi za omogućavanje, organizaciju i nadzor sigurnog i nesmetanog odvijanja prometa; propustili posipati kolnik autoceste A1 na dionici tunel Sveti Rok-čvor Sveti Rok, a trećeosumnjičenik kao šef odjela za elektro i strojarsko održavanje u sektoru za održavanje i drugoosumnjičenik kao pomoćnik direktora sektora za tehničke poslove; koji su bili zaduženi za organizaciju i kontrolu kvalitetnog održavanja elektro i strojarske opreme instalirane na autocestama; propustili otkloniti kvarove na meteorološkim stanicama kod tunela Sveti Rok i na vijaduktu Krpani. Sve opisano je rezultiralo prometnom nesrećom do koje je došlo na autocesti A1 na vijaduktu Krpani 30 studenog 2013. u kojoj su četiri osobe smrtno stradale, a šesnaest osoba je ozlijeđeno.
Ovo državno odvjetništvo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu predložilo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.