Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podnijeta žalba protiv rješenja suca istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja protiv rješenja suca istrage Županijskog suda u Karlovcu kojim nije prihvaćen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog kaznenog djela iz članka 177. stavak 2. i članka 178. stavak 2. Kaznenog zakona. (17. 11. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik krajem kolovoza 2014. godine u Novom Zagrebu počinio kazneno djelo povrede prava djeteta i kazneno djelo povrede privatnosti djeteta. Nakon ispitivanja osumnjičenika, sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu nije prihvatio prijedlog da se osumnjičeniku odredi istražni zatvor te ga je pustio na slobodu.
Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podnijelo žalbu protiv rješenja suca istrage jer smatra kako je sudac istrage pogrešno i neutemeljeno zaključio da nisu ispunjene zakonske osnove za određivanje istražnog zatvora iz članka 123. stavak 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.
Suprotno stavu suca istrage, ovo državno odvjetništvo ocjenjuje kako je neprihvatljivo da se osumnjičenik nalazi na slobodi jer se, prema do sada prikupljenim saznanjima, radi o osobi za koju postoji opravdana bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti ovakvo ili slično kazneno djelo te da će utjecati na svjedoke koje je potrebno ispitati tijekom daljnjeg postupka. Žalbom je predloženo da se pobijano rješenje preinači i osumnjičeniku odredi istražni zatvor, a o žalbi odlučuje vijeće Županijskog suda u Karlovcu.