Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv M. B. zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava protupravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv hrvatskog državljanina M. B. (1944.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava protupravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja iz čl. 124. st. 1. i 2. OKZ-a RH. (19. 4 2011.)

Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 4. studenog 1991. u Bariloviću, kao pripadnik "Skradske čete" protivno odredbama međunarodnih konvencija; za vrijeme oružanog sukoba između aktivnog i rezervnog sastava JNA i Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine s jedne strane, i policijskih i vojnih jedinica Republike Hrvatske s druge strane; a nakon što je Boro Ercegovac kao zapovjednik postrojbi smještenih u vojarni Logorište naredio proboj iz vojarne, krenuo u proboj i kretao se ispred tenkovske kolone u pravcu Logorište-Belajske Poljice-Belaj-Podvožić, dolaskom u mjesto Podvožić počinio navedeno kazneno djelo. Tereti ga se da je naišavši na pripadnike hrvatske vojske M. J. i D. T.; koji su vidjevši neprijateljsku vojsku zaustavili osobno vozilo kojim su se kretali u pravcu Belaja, izišli iz njega te na haubu vozila spustili jedan karabin i jednu ručnu bombu i podigli ruke u znak predaje; pa iako nije bio neposredno ugrožen njegov život i život drugih pripadnika njegove postrojbe, zajedno sa R. B. iz osobnog vatrenog oružja pucao u M. J. i D. T. Obojica su od zadobivenih ozljeda preminuli na mjestu događaja.
U optužnici je predloženo da se temeljem čl. 102. st. 1. t. 1. ZKP-a protiv okrivljenika produlji pritvor.