Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv 41-godišnjaka zbog pokušaja iznude, pokušaja prisile prema službenoj osobi i obijesne vožnje u cestovnom prometu

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je 8. travnja 2019., nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1978.) zbog počinjenja kaznenih djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavka 1., 3. i 4. u vezi s člankom  34. KZ/11, prisile prema službenoj osobi u pokušaju članka 314. stavka 1. i 2. u vezi članka 34. KZ/11 i obijesne vožnje u cestovnom prometu članka 226. KZ/11, sve u vezi članka 51. KZ/11. (19. 4. 2019.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 8. prosinca 2018. u 23,30 sati do 9. prosinca 2018. u 1,30 sati u ugostiteljskom objektu u Senjskoj ulici u Karlovcu; u namjeri da se materijalno okoristi; prvo vrijeđao vlasnika objekta, a potom više puta zadigao majicu kako bi pokazao kromirani pištolj te mu prijetio da će mu morati plaćati, da će mu se napiti krvi i da će mu pucati u noge. Okrivljenik nije uspio u svojoj namjeri da mu vlasnik objekta isplati novac jer je oštećenik događaj prijavio policijskim službenicima.
Okrivljenika se tereti da je 10. siječnja 2019. u Karlovcu pod utjecajem lijekova i droge kokain upravljao osobnim vozilom Toyota Yaris zagrebačkih registarskih oznaka i počinio  veći broj prometnih prekršaja, nakon čega je bježeći od policijskih službenika koji su mu svjetlosnim oznakama službenog policijskog vozila davali signale da se zaustavi; suprotno odredbama članka 46. stavka 1., članka 49. stavka 2. i članka 199. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama; ulicama Karlovca kretao kolničkim trakom namijenjenim za promet vozila iz suprotnog smjera znajući da takvom vožnjom i u takvom stanju ugrožava druge sudionike u prometu i pristajući na to. Zbog toga su vozila koja su se pravilno kretala svojim kolničkim trakom mijenjala smjer kretanja kako bi izbjegla frontalni sudar, a okrivljenik je pretjecao kolonu od desetak vozila, prolazio raskrižjem prilikom upaljenog crvenog svjetla na semaforu, vozio po nogostupu zbog čega su se dvije osobe morale maknuti na zelenu površinu kako bi izbjegle nalet vozila, te pretjecao vozila u raskrižju.
Tereti ga se da je, u namjeri da onemogući dvojicu policijskih službenika Policijske uprave karlovačke koji su ga pokušali zaustaviti službenim vozilom, svojim vozilom u više navrata naglo skretao prema policijskom vozilu kako bi ga izgurao s kolnika te nastavljao voziti čineći prometne prekršaje, zbog čega je u jednom trenutku jedan policijski službenik ispalio iz službenog pištolja jedan hitac u zrak i dva hitca u predjelu zadnjih pneumatika vozila pa je okrivljenik naglo skrenuo u desno gdje su ga policijski službenici službenim vozilom pretekli i zaustavili.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora okrivljeniku iz razloga navedenih u članku 123. stavku 1. točkama 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku.