Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Ispitano troje osumnjičenika i određen istražni zatvor

Dežurni zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu je 18. srpnja 2021., po primitku kaznene prijave Policijske uprave ličko-senjske, proveo dokazne radnje prvog ispitivanja uhićenih državljana Bosne i Hercegovine (1997., 1993. i 1997.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 2. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona/11. (19. 7. 2021.)
Postoji osnovana sumnja da je troje osumnjičenika 17. srpnja 2021. na području općine Lovinac, u cilju da se nepripadno materijalno okoriste nezakonitim prevoženjem stranih državljana koji nemaju putne isprave kroz Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Europske unije; počinili navedeno kazneno djelo. Osnovano se sumnja da su prema ranijem dogovoru i dobivenim uputama od nepoznatih organizatora krijumčarenja ljudi, za unaprijed obećanu novčanu naknadu u neutvrđenom iznosu svakome, u teretno vozilo kojim je upravljao prvoosumnjičenik, primili veći broj državljana Pakistana i Bangladeša. Prvoosumnjičenik je pritom znao da su oni nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, dok su se drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenica kretali u osobnom vozilu kao prethodnica teretnom vozilu, kako bi upozorili prvoosumnjičenika na policijske ophodnje na cesti. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici smjestili ilegalne migrante u tovarni prostor teretnog vozila koji nije namijenjen za prijevoz ljudi te ih na takav ponižavajući i nehuman način prevozili prema Republici Sloveniji, no u njihovoj su ih namjeri  zaustavili policijski službenici.
Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu je, na prijedlog državnog odvjetništva, odredio istražni zatvor protiv svih osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku).