Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvu u Karlovcu
Ispitana dvojica osumnjičenika, predloženo određivanje istražnog zatvora i uložena žalba protiv rješenja suca istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu provelo je 17. studenoga 2020., po primitku kaznene prijave Policijske uprave karlovačke, dokazne radnje prvog ispitivanja uhićenih hrvatskih državljana (1966. i 1956.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela, i to teških krađa iz članka 229. stavka 1. točke 1. Kaznenog zakona/11, krađa iz članka 228. stavka 1. KZ-a/11 i računalnih prijevara iz članka 271. stavka 1. KZ-a/11. (20. 11. 2020.)

Postoji osnovana sumnja su dvojica osumnjičenika od 24. prosinca 2019. do 18. rujna 2020., na parkirališnim prostorima više gradova, samostalno ili zajedno i po prethodnom dogovoru, u cilju oduzimanja tuđih predmeta i novca, uporabom tjelesne snage i podesnog alata razbili stakla na ukupno sedamnaest automobila, u vlasništvu različitih oštećenika. Osnovano se sumnja da su potom iz unutrašnjosti istih automobila, kao i iz tri automobila koje su zatekli otključanima, uzeli i za sebe zadržali torbe i novčanike oštećenika u kojima su bili različiti novčani iznosi, osobni dokumenti te bankovne i kreditne kartice, kao i druge predmete, čime su oštećenike oštetili za ukupan iznos od 67.300,00 kuna. Osnovano se sumnja da su otuđenim bankovnim i kreditnim karticama, bez znanja i privole vlasnika kartica, na bankomatima podigli ukupno iznos od 10.400,00 kuna, za koji su također oštetili oštećenike.
Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu odbio je prijedlog i osumnjičenike pustio na slobodu. Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu uložilo je žalbu protiv ove odluke suca istrage.