Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podnijet istražni zahtjev protiv odgovorne i pravne osobe zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je 21. veljače Istražnom centru Županijskog suda u Karlovcu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1973.) i trgovačkog društva iz Zagreba zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. (22. 2. 2011.)

Osnovano se sumnja da je 38-godišnjak od 14. lipnja 2010. do 10. listopada 2010. kao zaposlenik osumnjičenog trgovačkog društva na poslovima voditelja projekta izgradnje Hidroelektrane Lešće, kojem su sukladno Glavnom projektu između ostalih povjereni i poslovi provjere provedbe mjera zaštite na radu u fazi korištenja objekta; pristajući da dovede u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega; propustio naložiti da se na odgovarajući način označe i zaštite mjesta na kojima navedene ceste ulaze u akumulacijsko jezero te su trajno izvan uporabe. Ujedno, osumnjičeniku su uz Glavni projekt povjereni spomenuti poslovi iako i čl. 252. st. 2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji izričito navodi da na gradilištu koje se proteže na velikim prostranstvima, dijelovi gradilišta koji se ne mogu ograditi moraju biti zaštićeni određenim prometnim znakovima ili označeni na drugi način, nakon punjenja akumulacijskog jezera koje je prouzročilo potapanje dijela lokalnih i nerazvrstanih cesta kojima su se do tada služili mještani.
Budući da se osnovano sumnja da je propustio naložiti da se na odgovarajući način označe i zaštite spomenuta mjesta, oko 01,00 sat 10. listopada 2010. u mjestu Otok na Dobri u općini Bosiljevo, vozilo kojim je upravljala D. J., a u kojem su se kao putnici nalazili R. J., R. J. i S. J.; s obzirom da vozačici nisu bile poznate ove okolnosti niti je bilo čime upozorena na opasnost; sletjelo je u vodu i potonulo. Prilikom slijetanja i potonuća vozila R. J. i S. J. su smrtno stradali uslijed utapanja.
Postoji i osnovana sumnja da je osumnjičena pravna osoba, a nakon što je odgovorna osoba u toj pravnoj osobi na prethodno opisani način počinila kazneno djelo, i sama počinila kazneno djelo jer je propustila dužnost pravne osobe u svezi osiguranja prometnica.