Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1978. i 1953.) zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/97. (27. 3. 2015.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 10. siječnja 2008. do 2. rujna 2011. u Slunju, prvookrivljenik kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva iz Slunja i drugookrivljenik kao odgovorna osoba drugog trgovačkog društva iz Rijeke; nakon što su prethodno osnovali trgovačko društvo na području posebne državne skrbi; ispostavili 106 faktura u ukupnoj vrijednosti od 110,875.976,99 kuna dvama trgovačkim društvima iz Italije za usluge procjene vrijednosti radova kod ugovaranja poslova u brodogradilištima u Italiji, iako te usluge trgovačko društvo nije odradilo već da u naznačenom iznosu postoji financijska obveza navedenih tvrtki prema trgovačkom društvu iz Rijeke sa računom u blokadi.
Nakon što su trgovačka društva iz Italije uplatila iznose na devizni račun trgovačkog društva, okrivljenici su zajedno podizali novac koji je zatim drugookrivljenik koristio za troškove i plaće zaposlenika trgovačkog društva iz Rijeke bez uplate poreza  i doprinosa u iznosu od 29,364.464,68 kuna, a prvookrivljenik je prihode ostvarene poslovanjem tog trgovačkog društva prema ispostavljenim fakturama prikazao kao prihode prvog trgovačkog društva kao i u poreznim prijavama za to društvo, kako bi obvezu poreza na dobit u iznosu od 21,747.278,10 kuna umanjio na ime poreznih olakšica za područje posebne državne skrbi. Opisanim je na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske za trgovačko društvo iz Rijeke pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 51,111.742,78 kuna.
Ujedno, nadležnom sudu je podnijet i imovinsko-pravni zahtjev da obojica okrivljenika solidarno Republici Hrvatskoj isplate na ime naknade štete nastale počinjenjem kaznenog djela iznos od 51,111.742,78 kuna sa pripadajućim kamatama.